Ποιό είναι τελικά αυτό το τόσο αρωματικό άνθος;
Γιατί έχει εκθειαστεί τόσο πολύ;
Τι θησαυρό κρύβει;
Oenothera biennis η λατινική του ονομασία και η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις οίνος και θηρίο -Oenothera-γιατί όπως έλεγαν αναμεμιγμένα με κρασί τα άνθη του εξημέρωναν ακόμα και τα θηρία εξ 'ου και ηράνθεμο.
Ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και νιώθεις το άρωμά του.
//Πόσες και πόσες καλοκαιρινές νύχτες δεν έχουμε σταματήσει καταμεσής ενός δρόμου για να νιώσουμε πιο βαθιά την ευωδιά του. Όχι βέβαια στους πολύβουους δρόμους της Αθήνας στους γεμάτους τόσες ετερόκλιτες μυρωδιές που η μία εξουδετερώνει την άλλη και στο τέλος δεν καταφέρνεις να μυρίσεις τίποτα.//
...και τα κλείνει το πρωί αυτά του τα ζωηρά κίτρινα άνθη.
Και είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν τροφή και σαν φάρμακο.
Σαν τροφή είχαν χρησιμοποιηθεί όλα του τα μέρη, οι ξεφλουδισμένοι σπόροι, τα άνθη του, τα φύλλα του, οι νεαροί βλαστοί του και η ρίζα του.
Σαν φάρμακο οι αρχαίοι λαοί-όπως οι Ινδιάνοι-χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τον φλοιό ως κατασταλτικά και ως στυπτικά, τα έβαζαν κατάπλασμα σε πληγές, τα έβραζαν για να θεραπεύσουν τον βήχα και το άσμα, τις γαστρεντερικές διαταραχές και για να θεραπεύσουν τον κοκκύτη χρησιμοποιούσαν ένα σιρόπι που έκαναν από τα άνθη του ενώ αποξήραιναν τον φλοιό τα άνθη και τα φύλλα για μελλοντική χρήση και ερχόμαστε στο λάδι του, το παγκοσμίως γνωστό ως"evening primrose oil".
Το evening primrose oil έχει μελετηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Έχει μελετηθεί η θεραπευτική επίδρασή του σε πάρα πολλές παθήσεις
όπως:
σε ατοπικές δερματίτιδες
σε έκζεμα και τα συμπτώματά του όπως φαγούρα-ερυθρότητα και απολέπιση
σε ακμή
σε εξανθήματα
σε κνησμό-φαγούρα
σε εύθραυστα νύχια
σε ρευματοειδή αρθρίτιδα
σε προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο-ευερεθιστότητα-πόνος μαστών-κατακράτηση υγρών-φούσκωμα-εναλλαγές της διάθεσης
σε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης-εξάψεις-νυχτερινή εφίδρωση
σε διαβητική νευροπάθεια
σε κυκλική μασταλγία
σε διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα -ΔΕΠΥ
σε σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης
σε σκλήρυνση κατά πλάκας
σε σύνδρομο Sjogren-μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί φυσιολογικά.
Πώς λειτουργεί λοιπόν το έλαιο νυχτολούλουδου και τι είναι το εξαιρετικό στα συστατικά του που έχει αναγκάσει τόσους ερευνητές να ασχοληθούν μαζί του;
Το εξαιρετικό λοιπόν συστατικό του είναι το γ-λινολενικό οξύ ή αλλιώς GLA.
Το γ-λινολενικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ της σειράς ω-6.
Για να βιοσυνθεθεί το γ-λινολενικό οξύ μέσα στο σώμα μας χρειάζεται να υπάρχουν ήδη εκεί άλλα λιπαρά οξέα από τις σειρές ω-3 και ω-6.
Τα ω-3 όμως και τα ω-6 δεν μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να τα βιοσυνθέσει ούτε και μπορεί να μετατρέψει ένα ω-3 σε ω-6 ή και το αντίστροφο.
Τα ω-3 όμως και τα ω-6 είναι άκρως απαραίτητα για την ίδια μας την ζωή και πρέπει να τα λαμβάνουμε οπωσδήποτε μέσω της τροφής μας.
Και για να φτάσει τώρα ο οργανισμός μας να βιοσυνθέσει το GLA θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ήδη προσλάβει μέσω της τροφής λινελαϊκό οξύ ένα λιπαρό οξύ της σειράς ω-6.
Με την σειρά του τώρα το λινελαϊκό οξύ (το οποίο μαζί με το α-λινολενικό οξύ δεν μπορεί να τα βιοσυνθέσει ο οργανισμός από άλλες πηγές και τα προσλαμβάνει ΜΟΝΟ μέσω της διατροφής για αυτό και χαρακτηρίζονται και ως απαραίτητα λιπαρά οξέα-essential fatty acids και κάτι άλλο εδώ: η έλλειψη του λινελαϊκό οξέος έχει κατηγορηθεί για πλείστα όσα δερματικά προβλήματα,το λινελαϊκό οξύ είναι κύριο συστατικό του λινέλαιου ) και με την βοήθεια του ενζύμου delta-6-desaturase μετατρέπεται σε GLA.
Το ένζυμο όμως delta-6-desaturase με την λάθος διατροφή (όπως ζάχαρες-η υπερβολοκή πρόσληψη κορεσμένων λιπών-αλκοόλ-μαργαρίνες-ραφιναρισμένα τρόφιμα-υδρογονομένα φυτικά έλαια-αναψυκτικά -με την ταυτόχρονη έλλειψη ψαριών-φρούτων-λαχανικών και τόσων άλλων) και με κάποιες παθήσεις (όπως ο διαβήτης-το έκζεμα-οι ιογενείς λοιμώξεις) καταστρέφεται έτσι δεν παράγεται GLA(γ-λινολενικό οξύ) το οποίο με την σειρά του το χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή προσταγλανδίνης Ε1 η οποία με την σειρά της παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Όχι βέβαια για να σας κουράσω, αλλά για να δείξω πόσο απαραίτητη για την υγεία μας είναι η σωστή και πλήρης διατροφή.
Αν τρεφόμαστε σωστά δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε: έχω λάβει αυτό το συστατικό, μήπως μου λείπει κάποιο άλλο;
Αν η διατροφή μας περιλαμβάνει όλη την γκάμα των τροφών και έχουμε αποκλείσει όλα αυτά τα βλαβερά τρόφιμα που -δυστυχώς-υπάρχουν σε αφθονία δίπλα μας δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ελλείψεις και αν έχουμε θα είναι λίγες τις οποίες με κάποια επιπλέον τρόφιμα (βότανα -λάδια-λαχανικά-φρούτα-όσπρια-ξηρούς καρπούς-ψάρια) θα τις αναπληρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι σχήμα λόγου ούτε είναι σχήμα λόγου η τεράστιας σημασίας ρήση του Ιπποκράτη "η τροφή μου το φάρμακό μου και το φάρμακό μου η τροφή μου"
Τα γράφω όλα αυτά για να δείξω ότι μόνο ένα συστατικό
μόνο ένα τρόφιμο,
μόνο μία βιταμίνη,
μόνο ένα ένζυμο,
δεν μπορούν να φέρουν ποτέ από μόνα τους τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μην το ξεχνάμε αυτό ποτέ.
Όσο νυχτολούλουδο και να χρησιμοποιούμε ανδεν τρώμε ψάρια, αν δεν τρώμε φρούτα, αν δεν τρώμε λάδι, αν δεν τρώμε λαχανικά, αν δεν τρώμε ξηρούς καρπούς, αν δεν πετάξουμε την ζάχαρη από το διαιτολόγιό μας, αν τρώμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, αν πίνουμε πολλά ποτά με αλκοόλ,
οι ελλείψεις αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με τα γνωστά αποτελέσματα σε όλους μας.
Και τώρα πάλι στο νυχτολούλουδο.
Tο νυχτολούλουδο λοιπόν μας παρέχει έτοιμο το GLA.
Δεν χρειάζεται να γίνει όλη η διαδρομή των βιομετατροπών που προανέφερα και τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι το GLA που περιέχεται και στο νυχτολούλουδο(άλλες πηγές του είναι το λάδι από borage) μπορεί:
να συμβάλλει στη βελτίωση των φλεγμονωδών παθήσεων και ιδιαίτερα της αρθρίτιδας.
Η χορήγηση GLA σε γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μειώνει την ευερεθιστότητα, τις κράμπες και την ευαισθησία των μαστών, περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με το National Health Institute το GLA είναι το μοναδικό λιπαρό οξύ που έχει αυτή τη δράση αποδεδειγμένα, σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα. Μεγάλη έρευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα GLA οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ήταν πολύ-πολύ περιορισμένες.
Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και καταπολεμά το διαβήτη, μειώνει τα επίπεδα της υψηλής χοληστερόλης, έχει αντιοξειδωτική δράση.
Το GLA μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της καταστροφής των νεύρων που προκαλεί ο διαβήτης-διαβητική νευροπάθεια-ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το GLA μπορεί και να προλάβει την καταστροφή των νεύρων πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει.
Το GLA έχει βρεθεί ότι καθυστερεί ή ακόμα σταματά την εξέλιξη της σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το GLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και ότι επιδρά στον μεταβολισμό. Σε έρευνα οι μισοί από τους παχύσαρκους που έλαβαν μέρος έχασαν βάρος χωρίς να κάνουν κάποια αυστηρή δίαιτα λαμβάνοντας απλώς προκαθορισμένη ποσότητα GLA την ημέρα από τους ερευνητές.
Το λάδι νυχτολούλουδου χορηγούμενο από το στόμα -έδειξε τυχαιοποιημένη μελέτη- μειώνει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren, προφυλάσσει και συμβάλλει στη βελτίωση της ακμής και των δερματοπαθειών.
Αυτό είναι λοιπόν το λάδι του νυχτολούλουδου ένα ακριβό λάδι, ένα λάδι ευαίσθητο που εύκολα οξειδώνεται.
Και οι μελέτες συνεχίζονται με πάνω
από 4000 άτομα να έχουν πάρει έλαιο νυχτολούλουδου σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες για το GLA αυτό το πολύτιμο λιπαρό οξύ της σειράς ω-6.
http://botanologia.blogspot.gr/2011/03/oenothera-biennis-evening-primrose.html